Cum să recunoști mineralele reale

Sâmbătă, 28. octombrie 2023

Ești într-o dispoziție creativă și vrei să creezi o brățară, altă bijuterie sau, de exemplu, un talisman din minerale reale, dar îți este frică să cumperi din sintetice? Vă vom spune câteva sfaturi garantate despre cum să distingeți mineralele reale de cele artificiale.

Cum să recunoști mineralele reale

Pe Internet, este posibil să găsiți multe magazine electronice care oferă o abundență de minerale frumoase. Dar nu toate pot fi autentice. Uneori este sticlă șlefuită, care poate fi foarte asemănătoare ca design cu mineralul real. Cu toate acestea, un astfel de material diferă de mineralul real nu numai prin calitate, ci și prin efectele sale, care sunt incomparabile cu mineralul real. Deși poate fi destul de dificil să distingem mineralele reale de cele sintetice, nu este imposibil. Să vorbim despre cum poți recunoaște mineralele naturale.

Natural vs. minerale sintetice – caracteristici de bază

Mineralele naturale se formează în natură ca parte a proceselor geologice pe termen lung, cum ar fi activitatea vulcanică sau metamorfoza rocii. De obicei le recunoaștem prin faptul că au defecte naturale în structura lor neuniformă. Se gasesc sub forma de cristale, filoane, depozite, blocuri, pereti, bucati, boabe sau ca parte a rocilor. Ulterior, acestea sunt extrase și prelucrate în formele necesare. Aceste minerale sunt foarte rare, frumoase din punct de vedere natural și adesea semnificative din punct de vedere istoric. Pe scurt, au proprietăți unice care nu pot fi înlocuite sau imitate de minerale sintetice. 

În schimb, mineralele sintetice sunt fabricate în laboratoare folosind diferite procese chimice și fizice pentru a crea un mineral care nu se poate distinge de mineralul real. Aceste imitații ale mineralelor reale tind să fie impecabile până la perfecte, cu o structură mai uniformă, care diferă fundamental de mineralele naturale. Următoarele metode sunt cel mai adesea folosite pentru a produce minerale sintetice:

1) Cristalizarea din soluție 

Această metodă implică prepararea unei soluții care conține componentele chimice relevante, care sunt răcite și evaporate treptat, rezultând formarea de cristale minerale. Diamante sintetice, smaralde, rubine și alte pietre prețioase sunt create în acest fel.

2) Sinteză hidrotermală

Sinteza hidrotermală folosește presiunea, temperatura și solvenții pentru a permite creșterea cristalelor sintetice. Componentele chimice sunt amestecate într-un recipient închis, care este plasat într-un reactor special și supus la temperatură și presiune ridicată. Această metodă este utilizată pentru producerea de cuarț sintetic, safire, topaz și alte minerale.

3) Metoda sol-gel

Metoda sol-gel este utilizată pentru producerea de straturi subțiri sau materiale poroase. Implică o reacție între ingredientele din soluție care creează o masă de gel. Gelul este apoi uscat sau tratat termic pentru a forma un material solid. Această metodă este adesea folosită, de exemplu, cu dioxid de siliciu sau dioxid de titan.

4) Sinteză termică

Această metodă este folosită pentru a produce minerale care sunt stabile chiar și la temperaturi ridicate. Compușii chimici sunt expuși la temperaturi ridicate, ducând la formarea de cristale. Adesea, această metodă este folosită pentru a produce carburi sau corindon. 

Originea mineralelor și a zăcămintelor

Mineralele naturale din aceeași specie (de exemplu, agatul) pot diferi ca culoare și calitate. Depinde de unde vin. Desigur, o specie poate fi găsită în mai multe locuri din lume. Apoi, există minerale naturale care sunt legate doar de un anumit loc și nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume. Printre acestea se numără, de exemplu, mineralul rar afghanit, care apare în principal în provincia Badakhshan din nord-estul Afganistanului, sau tanzanitul, care „crește” doar în nordul Tanzaniei, lângă vulcanul Kilimanjaro. 

Unele minerale pot fi extrase doar într-un anumit sezon sau perioadă a anului, din diverse motive. Printre acestea se numără, de exemplu, un mineral foarte scump, care este opalul din Australia, care poate fi extras doar între aprilie și septembrie, deoarece în lunile de vară exploatarea sa este imposibilă din cauza temperaturilor ridicate. Alte astfel de minerale sunt diamantele din Teritoriul de Nord-Vest din Canada. Exploatarea minieră este posibilă doar ocazional în această zonă, iar iarna este aproape imposibilă din cauza climei extreme, iar vara accesul este limitat din cauza prezenței apei din permafrostul care se topește. Acești factori fac mineralele rare și le măresc valoarea.

Cum recunoști mineralele reale de unul singur?

1) După culoare

Rețineți că culoarea pietrelor individuale din aceeași specie poate varia ușor. Acest lucru se datorează din nou apariției mineralelor și „creșterii” lor naturale, care nu este influențată de niciun factor uman. Unele pot fi mai colorate, altele mai puțin. Uneori, mineralele autentice sunt lustruite sau nuanțate, deoarece culoarea lor este foarte subtilă. Cu o metodă specială de tratament termic, culoarea este îmbunătățită pentru a le scoate în evidență frumusețea naturală. In acest fel, de exemplu, se pune in valoare frumusetea unor rubine, safire, tanzanite, dar si diamante. Această metodă nu reduce în niciun fel calitatea sau efectele mineralului dat și nu transformă piatra într-un mineral sintetic.

Dacă încă nu sunteți sigur de autenticitatea mineralului și dacă aveți mai multe exemplare din același mineral la dispoziție, încercați să le comparați și să le examinați culoarea. Culoarea naturală va fi de obicei prezentă în majoritatea pietrelor naturale. De asemenea, încercați să examinați mineralul la lumina zilei, dar nu la soare. Acest lucru ar putea provoca reflexii și astfel să afecteze adevărata culoare a mineralului natural. Dacă așezi mineralul pe un fundal alb, negru și apoi neutru, îi vei vedea mai bine nuanțele și contrastele. Acest lucru vă poate ajuta, de asemenea, să determinați autenticitatea acestuia.

2) Conform desenului

Și aici, modelul va diferi pentru mineralele naturale individuale. Rețineți că, dacă alegeți un mineral turnat, modelul poate fi diferit decât dacă cumpărați margele din minerale care sunt semnificativ mai mici și modelul poate să nu fie la fel de vizibil. Prin urmare, este important să țineți cont de forma și prelucrarea mineralelor. 

Prin urmare, pentru minerale, examinați cu atenție texturile acestora. Căutați șanțuri, dungi sau modele. Modelele naturale au de obicei modele unice care diferă de mineralele create sintetic. Modelele din mineralele sintetice tind să fie foarte regulate și nenaturale. Aceasta este principala caracteristică distinctivă. Dacă nu sunteți sigur și aveți ocazia să examinați mineralul cu lupa, faceți acest lucru.

3) După duritate

Nu mai puțin importantă este duritatea mineralului. Fiecare mineral ar trebui să aibă un număr listat care să corespundă durității sale pe scara Mohs. Duritatea este împărțită de la numărul 1 la numărul 10, numărul 1 indicând duritatea cea mai scăzută (material moale), iar numărul 10, apoi duritatea cea mai mare (material dur). Scara de duritate Mohs se bazează pe principiul că un mineral cu o duritate mai mare poate zgâria un mineral cu o duritate mai mică. Pentru a determina duritatea unui mineral, încercați să-l zgâriați cu minerale de duritate diferită pe scara Mohs. Cel mai dur mineral nu ar trebui să aibă un șanț. 

Un test pe care îl poți face simplu și ușor acasă este, de asemenea, grozav. Încercați să luați mineralul de care aveți nevoie pentru a determina duritatea și să-l utilizați pentru a zgâria plăci de sticlă, metal sau ceramică. Dacă mineralul este mai dur decât materialul pe care testați, acesta va lăsa zgârieturi pe el și, dimpotrivă, aproape nicio urmă nu va fi observată pe mineral. Dacă mineralul este zgâriat, materialul este mai dur decât piatra. 

Duritatea mineralului sintetic nu este mult diferită de cea naturală. Cu toate acestea, trăsătura distinctivă a unui mineral sintetic poate fi faptul că, datorită proceselor chimice, este adesea mai dur decât un mineral natural. De exemplu, diamantul real este foarte dur, dar înlocuitorul său sintetic este și mai greu. Cu toate acestea, dacă scăpați accidental un astfel de mineral sintetic, acesta se poate zgâria sau rupe. Într-un astfel de caz, este aproape zdrobită, în timp ce mineralul natural cel mult se descompune în bucăți mai mici.

4) După greutate

O modalitate eficientă de a determina autenticitatea mineralelor este de a le cântări. Mineralele naturale sunt de obicei mai grele decât cele sintetice. Prin urmare, dacă mineralele sunt mai ușoare, poate fi într-adevăr o imitație a lor. 

Sfatul nostru: Dacă doriți să încercați încă două moduri pentru a fi sigur de autenticitatea mineralului, țineți-l în palmă și lăsați-l acolo. Mineralul adevărat este mai rece în mână decât sticla și durează mai mult să se încălzească. Când poate absorbi căldura, o poate reține mai mult decât sticla și rășina. A doua modalitate este să încerci să dai foc mineralului. Pe scurt, nu poți da foc mineralului real și, atunci când este încălzit, nu emite vapori atât de puternici precum mineralul sintetic.

5) Dupa pret

Prețul mineralelor naturale este influențat de mai mulți factori, cum ar fi disponibilitatea, exploatarea și prelucrarea, calitatea și proprietățile, precum și cererea.

Unele minerale sunt într-adevăr foarte greu de găsit, sunt limitate doar la anumite zăcăminte și astfel sunt considerate rare. În schimb, mineralele sintetice pot fi produse rapid și în cantități mari. Disponibilitatea lor este astfel mai mare, ceea ce le scade prețul. Același lucru este valabil și pentru minerit. Acesta este un proces solicitant, în care este necesar să se folosească tehnologia minieră și apoi să se prelucreze mineralul. Acest lucru îi crește prețul. În cazul unui mineral sintetic, mineritul este omis, acesta este doar prelucrat, ceea ce îi scade prețul față de un mineral natural.

În ceea ce privește calitatea și proprietățile mineralelor naturale, acestea sunt unice, motiv pentru care prețul lor este mai mare decât cel al mineralelor sintetice, care vizual sunt aproape perfecte pentru că sunt produse artificial.

Mulți clienți solicită doar minerale naturale nu numai pentru valoarea lor estetică, ci și pentru proprietățile și efectele lor unice. Cererea pentru ele este cu adevărat mare, ceea ce le crește prețul față de mineralele sintetice, care sunt puțin mai puțin solicitate pe piață.

6) Prin încredere

De asemenea, este foarte important să cumpărați minerale de la magazine electronice de încredere și de la vânzători cu experiență. Cu siguranță le cumperi nu numai pentru aspectul lor, ci și pentru energia, efectele și proprietățile unice care sunt caracteristice mineralelor naturale. Nu toate mineralele naturale sunt scumpe, dar unele sunt cu adevărat rare, așa că prețul lor suspect de scăzut ar trebui să vă atragă atenția. Acestea sunt în mare parte sintetice, care nu pot fi comparate cu mineralele naturale în ceea ce privește efectele și proprietățile lor.

La ce ar trebui să fiți atenți când cumpărați minerale?

Înainte de a vă decide să cumpărați minerale, pe lângă cercetarea prețului mineralului, ar trebui să găsiți și informații despre vânzător, care ar trebui să fie disponibile public pe site-ul lor. Fii atent la ele pentru ca iti spun multe despre vanzator. De asemenea, ar trebui să găsiți informații despre produs pe magazinul electronic, în mod ideal, inclusiv țara de origine. Recenziile de la alți cumpărători sunt un indicator foarte de dorit. Veți găsi cel puțin câteva recenzii despre un vânzător de la care oamenii cumpără în mod regulat, de exemplu pe Google. Aceste recenzii te pot ajuta foarte mult.

În timpul achiziției, dacă aveți ocazia, examinați de aproape mineralul. Observați culoarea, modelul, modelul și strălucirea acestuia, de asemenea, nu uitați să măsurați greutatea pietrei. Toți acești factori vă pot ajuta să cumpărați minerale cu adevărat naturale. Inainte de a cumpara, nu uita sa te intrebi despre posibilitatea de a schimba sau returna marfa, daca nu esti multumit sau in final afli cu adevarat ca mineralul pe care l-ai achizitionat nu este autentic. Un vânzător de încredere cu siguranță nu va avea probleme cu schimbul sau returnarea mărfurilor. 

Vom fi bucuroși dacă ne veți împărtăși rezultatele muncii dvs. fie pe site-ul nostru Facebook sau la Instagram.

AVERTISMENT: Informațiile despre efectele pietrelor prețioase și ale mineralelor care se găsesc în toate magazinele electronice Manumi Crafts s.r.o. nu sunt destinate diagnosticării sau tratării vreunei boli și nu reprezintă un substitut sau o alternativă la asistența medicală convențională. Toate informațiile oferite despre efectele potențiale ale mineralelor se bazează exclusiv pe surse publice disponibile, care nu pot fi verificate în mod real. Toate pietrele prețioase și mineralele din gama noastră sunt destinate exclusiv scopurilor estetice și decorative.

Articole conexe

Minerale după efectele lor: descoperiți puterea legendară a pietrelor

Minerale după efectele lor: descoperiți puterea legendară a pietrelor

Civilizațiile antice credeau că mineralele au puteri magice. Prin urmare, le-au folosit în multe scopuri, inclusiv în ritualuri magice. Informațiile despre efectele de susținere ale mineralelor s-au păstrat până în zilele noastre. Astfel, mineralele au devenit parte integrantă din viața noastră, influențând-o în diverse domenii. Dacă acum aveți nevoie să susțineți un domeniu din viața dumneavoastră cu un talisman mineral, citiți proprietățile și efectele fiecărei pietre pentru a vedea care dintre ele se potrivește nevoilor dumneavoastră.

Minerale în funcție de chakre: Adu-ți corpul înapoi în echilibru

Minerale în funcție de chakre: Adu-ți corpul înapoi în echilibru

Se crede că fiecare chakră din corpul uman are propria sa culoare și o vibrație specifică care corespunde unei anumite zone a ființei noastre. Dacă una dintre chakre este dezechilibrată sau chiar blocată, aceasta se poate manifesta prin diverse dificultăți. Prin urmare, este necesar să o readucem în echilibru. La asta servesc mineralele, deoarece proprietățile și energiile lor au un efect foarte pozitiv asupra chakrelor, ajutându-le să le readucă în armonie.

Minerale după semn zodiacal: Descoperiți-le pe cele care vă susțin cu adevărat semnul

Minerale după semn zodiacal: Descoperiți-le pe cele care vă susțin cu adevărat semnul

Mineralele au fost strâns legate de astrologie încă din cele mai vechi timpuri, mai exact de efectul asupra semnelor zodiacale. Ele vă pot da putere, vă pot armoniza relațiile sau vă pot calma mintea, de exemplu. Ele întăresc și echilibrează caracteristicile semnului. Dacă sunteți în căutarea unor minerale care vă pot ajuta cu adevărat semnul, le veți găsi în prezentarea noastră generală de mai jos.

Toate articolele