Manual de aplicare a pietrelor de lipit Preciosa® Components

Pietrele autocolante sunt o componentă populară pentru înfrumusețarea sau decorarea diferitelor materiale, cel mai adesea textile. Astfel, puteți personaliza tricoul, rochia sau geanta preferată sau puteți crea o bijuterie spectaculoasă.

Există două tipuri de pietre de lipit, și anume pietre cu fundul plat și rotundă nebo pietre conturate. În cazul pietrelor rotunde sau în formă, este important să nu uitați să folosiți un pat de dimensiuni corespunzătoare. În cazul în care vă sculptați singuri găurile în material, vă recomandăm să urmați instrucțiunile din manual direct de la Preciosa® Components, deoarece unghiul corect și netezimea tăieturii trebuie să fie menținute pentru un rezultat perfect.

Pietrele lipite prin metoda fără fixare la cald pot fi spălate într-o mașină de spălat la 40 °C, dar nu se recomandă utilizarea uscătorului. Țesăturile cu pietre no hotfix cu fundul plat pot fi călcate, în acest caz setați fierul de călcat pe opțiunea de călcare cu lână.

Cum se procedează la lipire?

Veți avea nevoie de:

  • Mănuși (sau ochelari de protecție sau draperie)
  • Pensete sau un creion cu vârf de ceară
  • Lipici (și, în mod ideal, o seringă pentru o aplicare mai ușoară)

Materialul pe care veți lipi pietrele trebuie să fie uscat și degresat. Această tehnică de aplicare a pietrelor este potrivită în special pentru materiale neabsorbante.

Ce adeziv să alegeți? 

Există mai multe lucruri care trebuie luate în considerare atunci când alegeți un adeziv - locul în care doriți să lipiți piatra, dimensiunea și forma pietrei, precum și adecvarea adezivului în raport cu materialul.

Pe scurt, se recomandă utilizarea unui adeziv epoxidic sau siliconic bicomponent pe materiale dure, cum ar fi metalul sau sticla, și a unui adeziv siliconic sau de dispersie pe materiale mai poroase. Pentru bijuteriile fantezie, se recomandă să se utilizeze un adeziv E 6000. Un tabel complet cu adezivi adecvați pentru diferite materiale poate fi găsit în manual la pagina 8

În cazul lipirii castelului, este de asemenea necesar să se ia în considerare cât de mare este patul pentru piatră. Dacă acesta este mai mare decât piatra (stânga), atunci se recomandă utilizarea unui adeziv pe bază de silicon (gel). Dacă gaura este strâmtă (dreapta), atunci folosiți mai degrabă un adeziv pe bază de epoxi.

Lipirea pietrei de pat

  1. Verificați dacă patul și piatra sunt curate și nu sunt unsuroase.
  2. Aplicați adezivul pe pat și, în mod ideal, folosiți o scobitoare pentru a-l întinde pe partea de jos a patului. Acest lucru se datorează faptului că, dacă lipiciul este răspândit până la margini, piatra îl poate împinge în afară, iar lipiciul ar putea apoi să păteze piatra.
  3. Folosind o pensetă sau un creion cu vârf de ceară, introduceți piatra și lăsați lipiciul să se usuce în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Atenție: Trebuie avut grijă să se selecteze patul corect pentru piatră. De exemplu Chaton și Rivoli sunt măcinate la un unghi diferit și, prin urmare, în patul pentru Chaton nu se va potrivi cu piatra Rivoli (chiar și în cazul unei pietre de aceeași mărime) și viceversa. Dacă piatra este lipită într-un alt pat decât cel pentru care a fost concepută, este puțin probabil ca piatra să reziste bine.

Piatră de lipit cu fund plat

  1. Verificați dacă materialul și piatra sunt curate și nu sunt unsuroase.
  2. Aplicați adezivul (ideal cu o seringă) într-un singur loc, adezivul trebuie să fie suficient de mult pentru a nu se scurge de sub piatră după lipire. De obicei, o picătură mică de lipici este suficientă, sub piatră lipiciul se va răspândi atunci când piatra este presată.
  3. Folosind o pensetă sau un creion cu vârf de ceară, aplicați și apăsați ușor piatra și lăsați adezivul să se usuce în conformitate cu instrucțiunile producătorului adezivului.

Dacă nu aveți experiență cu această metodă, vă recomandăm să încercați mai întâi aplicarea pe o bucată mică.

Sursa de informații este manualul oficial Preciosa® Components, al cărui puteți citi textul integral aici.